Motorna ulja za putnička i laka dostavna vozila

O.E.M ULJA / SINTETIČKA MOTORNA ULJA / POLUSINTETIČKA MOTORNA ULJA / KONVENCIONALNO MOTORNO ULJE

 

Motorno ulje igra veoma važnu ulogu u glatkom funkcionisanju vašeg vozila. Kako da izaberete motorno ulje? Mineralno motorno ulje ili sintetičko ulje, indeks viskoznosti, standard…?

Prilikom odabira motornog ulja morate znati koji tip ulja vam je potreban. Mineralna ulja se dobijaju procesom prerade nafte, sintetička motorna ulja se dobijaju mešanjem nekoliko sintetičkih komponenti. Polusintetička motorna ulja predstavljaju mešavinu sintetičkih i mineralnih motornih ulja. Priroda proizvoda određuje njegovu viskoznost. Viskoznost predstavlja ključni kriterijum pri odabiru odgovarajućeg proizvoda.

Ambalaža motornog ulja nosi oznaku 00W00. Broj na levoj strani pokazuje viskoznost na niskoj temperaturi. Što je broj niži to je ulje efikasnije na niskim temperaturama. Broj na desnoj strani predstavlja performanse ulja u toplim uslovima. Što je broj viši to je motorno ulje efikasnije na visokim temperaturama.

ACEA specifikacije motornih ulja su trebale da budu prihvaćene svih evropskih proizvođača. Praksa je pokazala da do toga nije došlo, jer veliki broj proizvođača ima svoje proizvođačke specifikacije ulja, tj.zahteve koji međusobno nisu usklađeni. Zahtevi ovih specifikacija predstavljaju samo minimum koje ulje mora da zadovolji. Proizvođači motornih vozila na to dograđuju svoje zahteve za kvalitetom ulja. Ovakva siutacija je dovela do toga da proizvođači proizvode sve širi asortiman. To poskupljuje razvoj i proizvodnju motornog ulja i samim tim potrošačima otežava izbor pri kupovini i primeni motornog ulja.

Mannol sintetička motorna ulja su najkvalitetnija ulja za vaš automobil. Proizvođači evropskih automobila insistiraju na korišćenju sintetičkog ulja po najnovijoj specifikaciji. Sintetičko motorno ulje treba da koristite pri svakoj zameni ulja, kako bi obezbedili maksimalni učinak svog motora. Sintetička ulja pored toga što zadovoljavaju specifikaciju proizvođača, ona pružaju i druge pogodnosti. Produžen interval zamene ulja, poboljšana zaštita motora, bolji učinak na visokim radnim temperaturama.

Polusintetičko motorno ulje je mešavina sintetičkog i mineralnog motornog ulja. Polusintetička motorna ulja predstavljaju ravnotežu između vrhunskih performansi sintetičkog ulja i ekonomičnosti mineralnog ulja. Dodavanje sintetičkog ulja mineralnom ulju, poboljšavaju se njegove performanse i zaštita. Tako polusintetička ulja pružaju dobar odnos kvaliteta i cene. Polusintetička ulja imaju interval zamene od 8.000 – 12.000 km.

STANDARD SAE

Utvrđuje Udruženje automobilskih inženjera i on opisuje stepen viskoznosti motornog ulja. Nalazi se na prednjoj strani ambalaže 00W00.

STANDARD API

Ustanovljen od Američkog instituta za naftu a cilj mu je da klasifikuje proizvode prema kriterijumima: oksidacija i korozija i deterdženti, disperzivna snaga i zaštita od habanja.

Standard se sastoji od dva slova: S za benzinske motore ili C za dizel motore. Drugo slovo označava performanse ulja. Što je slovo “dalje” u azbuci, to je viši kvalitet ulja. Recimo, uje sa oznakom SH ima slabije performanse od ulja sa oznakom SN.

Print Friendly, PDF & Email